That Great Gretsch Sound!

Missförstå mig rätt. Jag älskar mina Premier Modern Classic Club men Gretsch kan ge mig något annant. Ungefär som att ha en strata och en Les Paul. Båda är bra men olika karaktär.

Premier och Gretsch utvecklades på vardera sidan om Atlanten och tillverkar både det som är mitt tycke det bästa som finns inom trummor. Det finns mängder av trummor som inte håller samma kvalitet som ett nytt trumset gör idag men ibland dyker man på lysande exemplar.

För er som följt mig så vet ni att jag skrivit en del om Gretsch och nu äntligen har jag hittar ett eget Round Badge från 1966.

  
Tommy Medner som spelar trummor i bla Mönsterås Bluesband var vänlig nog att släppa detta set till mig.

6-lagers stommar med klassiska silverfärgen på insidan och die-cast sagar som sig bör på pukorna. Trummor från denna tidsperiod är det ibland svårt att hitta trummskinn som passar eftersom stommarna ibland är för breda. Varför det är på detta vis beror på att man gjorde två storlekar på trumorna beroende på om de skulle vara lackade eller klädda. Den senare sorten skulle ha en något mindre diameter så att det skulle vara enkelt att byta skinn men…det är inte ovanligt attman  använde de något grövre stommarna iaf. Problemt som då uppstår kallas för over-size och problemet har Aquarian löst. De har en serie trummskinn som heter American Vintage som är just något bredare. Mitt trumset är ett sk over-size.

Men vad är egentligen The Great Gretsch Sound? Svaret är främst fasningen av kanterna på stommarna. Normalt är fasningen inåt dvs från utsidan. Men Gretsch har fasningen utåt. Detta ger ett kort ljud. Sedan gör självklart gjutna sarger sitt till. Om silverfärgen på insidan har någon påverkan är svårt att svara på. Men under en väldigt kort tid slutade Gretsch att måla sina stommar på insidan och kunderna klagade högljut. Placebo eller ej färgen ska vara där.

Ljudet jag får in mina Gretsch är perfekt för jazz eller soul. Jag har svårt att se att de kommer funka med Dublin Fair men blir perfekt med Bert Deivert & Copperhead Run.

Så väl pukor som bastrumma har dämpare monterat invändigt vilket var standard under perioden. Att det även finns intakt dämpare i bastrumman är dock mycket ovanligt.

   
   
På pukorna ser man att metallen ej har rundade hörn vilket gör att man kan datera dem till 60-talet (mer information kring detta kan ni finna i de exemplariska boken The Gretsch Drum Book som är fylld med härligt nördig information). 

  Tidigare var det just rundade hörn och sedan tog man bort dessa dämpare helt och hållet men nu gör Gretsch trummor återigen med dämpare på plats.

Kommer det in ett nytt trumset så måste något ge plats, så ett par andra trumset får ge vika får dessa härliga livskamrater!

   
   
Stefan på Trumverkstan har bytt klädsel på detta set så det kommer matcha min gamla Round Badge virvel perfekt även kanterna var fixade och bastrumssargarna!

Kombon med Modern Classic Club och Gretsch kommer bli toppen!

Ha en skön vecka där ute!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s