Right gear for the job!

Ni som följt mig ett tag vet att jag är extremt intresserad av hur saker låter och vad som passar var. Jag har mängder av slagverksinstrument och har haft ännu fler i min ägo. Kvar finns dock ett antal trumset, virveltrummor och cymbaler som används vid olika tillfällen. Jag tänkte nu gå igenom när jag använder vad och varför!

För mig är ljudet minst lika viktigt som kompet. Fel virveltrumma eller fel cymbal gör att jag nästan mår dåligt! Jag kan störa mig otroligt mycket om jag är på en konsert och trummorna har fel sound för ändamålet.

Grunden är alltid mitt Premier Spitfire samt Ufips cymbaler. Detta är mina absoluta favoriter som passar nästan alltid oavestt genre. Premier gör trummor av mycket högkvalitet som är enkla att stämma och jag får snabbt till det ljud jag behöver. Samma sak gäller för Ufip, extremt bra cymbaler som håller och som har mycket dynamik. Cymbaler gillar jag genrellt ljusa och har då flest av från Ufips Class series, tänk A Zildjian så vet ni vad jag menar. Så väl trummor som cymbaler låter helt enkelt bara bra!

Premier Spitfire, Noble & Cooley och Ufip
Premier Spitfire, Noble & Cooley och Ufip

Premier Spitfire

Till detta trumset har jag som alltid provat allt som går i skinnväg för att hitta det som i mitt tycke låter bäst. Mitt val är därför Aquarian Super 2 coated på pukor och Aquarian Super Kick II Coated på bastrumman. På bilden ser ni dock Remo Fiberskyn på pukorna.

På bilden ser ni även min Noble & Cooley SS Cherry med Wood hoops som är den virvel jag alltid använder med bla Klusterverket. En otroligt lättspelad trumma med mycket dynamik, där skrev jag ordet igen. Dynamik är A och O för mig!

Peter Erskine hade en gång en elev som han ansåg spelade lite väl starkt och påpekade vikten av dynamik, svaret var -Vad då dynamik jag spelar så starkt jag kan! Ridå! Vissta ska man ibland spela starkt och till och med EXTREMT starkt, tänk hårdrock, för det tillhör genren men även visa partier behöver vara något svagare för att få större effekt!

Ibland åker dock mitt dW Collector kit fram. Har haft dessa trummor i snart 20 år och det är något speciellt med tunna lönnstommar det blir helt enkelt bara mer botten än med något annat träslag.

dW Modern Vintage
Drum Workshop Collector series

dW

På detta trumset har jag valt andra trummskinn. Här ville jag ha ännu mer botten och riktigt mycket med drag eftersom jag använder detta nästan bara uteslutande med ett nytt band som spelar Post-Punk. Tänk Clash, Joy Division, Nomads, och ni får kanske en känsla för hur det kan låta. På pukor sitter det Aquarian Modern Vintage II, bastrumman har ett Aquarian Super Kick I och virvel Aquarian Focus-X TC med powerdot. På bilden ser ni min Premier Spitfire 14″x6,25″ men jag använder mest Gretsch Brooklyn 14″x6,5″ stål eller en gammal Premier 14″x5″ 2000 (aluminium). Dessa kompleterar varandra bra eftersom båda är mycket feta men där Gretsch har mer botten så har Premier mer topp. Helt enkelt den som passar bäst för låten vi spelar för tillfället. Att jag har med flera virveltrummor även när jag spelar live är mycket vanligt och något jag sett att bland annat Steve Jordan gör. Visste det kanske är lite krångligare att byta mellan låtarna men det gör en så stor skillnad! På bilden ser ni Ufipcymbaler med det är faktiskt Paiste Traditional series som jag använder.

Med Bert Deivert & Copperhead Run spelar vi pre-war, juke joint, blues, roots. Det ska helt enkelt låta gammalt! Lyssnar man på vad som spelades på 1920-talet så var det oftast bastrumma, virvel och cymbal samt ev en koskälla eller ett tempelblock.

Yamaha Cocktail Kit, Gretsch Round Badge
Yamaha Cocktail Kit, Gretsch Round Badge

Så för att få det rätta ljudet och den rätta känslan använder jag vid de tillfällen vi har med oss backline en golvpuka/bastrumma 15″x20″ som jag spelar med en pedal undertill eller med stockar på ovansidan. Min gammla Gretsch Round Bade 1958 14″x5″ är helt perfekt i sammanhanget och mycket svår att vara utan. Aquarian American Vintag på virvel och Aquarian Super 2 Coated på den stora trumman. Även här är det Ufip cymbaler men endast hi-hat, crash och en splash.

Virveltrummor

Virveltrummor har jag som sagt mängder av och det skiftar hela tiden vilka jag har i min ägo. När jag inte använt en trumma på länge så brukar jag sälja den och köpa en ny.

När vi ändå är inne på ämnet virveltrummor så kan jag berätta att jag och en god vän ska börja tillverka en serie gjorda i gran. Vi har länge letat efter en lämplig stock och nu har vi funnit den! Vi kommer nämligen inte använda laminat eller stavar utan vi kapar stocken och sedan svarvas varje trumma fram. Jag kommer återkomma med mer info när vi är igång. Ska bli otroligt kul!

Ett annat trumset som funnits med länge är Sonor. Tysk kvalitet och detta kit är stämt extremt högt och passar kanon främst till jazz eller folkmusik.

Sonor Designer Series
Sonor Designer Series

Återigen är det Aquarian som sitter på trummorna och i detta fall Modern Vintage på samtliga trummor och riktigt högt stämt! Cymbaler varier men ofta är det gamla Zildjian cymbaler från 50- och 60-tal som åker med. Extremt tunna som låter ljuvligt. Det är något visst med riktigt gammla cymbaler som är väl inspelade. Gretsch Rounde Badge är ofta ett komplement men ibland kan det vara en Premier 14″x5,5″ (COB) Royal Ace från 60-talet helt beroende återigen på vilket ljud jag vill ha/behöver.

Nedan ser ni en serie bilder från två olika inspelningar när jag helt enkelt bygger det som behövs för låten. Olika cymbaler och trummor ibland med en tamburin på hi-haten eller lite skrammel i mitten av kittet allt för att få fram det jag vill! Måste då man ha så mycket med saker? Nej absolut inte men jag gillar valmöjligheter! Vad du gillar är din ensak men detta är min!

IMG_0584 Mixade trummor 1IMG_1013Studio drum workshop

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: