Entreprenör, egen företagare, musiker

Minns mitt första band vi hette OFA. Det var den grymma rock ´n roll sättning Klarinett, nylonsträngadgitarr och trummor. Vårt första och enda rep var att två av oss satt i en varsin flyttkartong och fikade. Det blev inte så mycket mer men vi hade startat ett band och vi hade en drömmar.

Jag kan tänka mig att det finns de som känner igen sig, i att ha drömmar kanske inte det övriga?! Man måste ha drömmar och mål för att nå någonstans. Detta gäller så klart inom allt men väldigt mycket inom musik. Jag minns när vi spelade in vår första skiva med Dublin Fair 1994. Vi var i en ”riktig” studio och spelade in på rullband. Det fanns 24 kanaler i mixerbordet och hela bandet behövdes för att göra en mix. Någon hade hand om en volymregel som skulle sänkas vid en bestämd tidpunkt och någon annan ändrade effekt mängd och andra i dag triviala saker som man enkelt gör i Logic.

Nästa år var det dags för en ny skiva och nu användes ADAT vilket gjorde att man kunde spela in på fler kanaler. 1996 gjorde vi Jamboree och då använde man en dator för delar av produktionen och ännu fler kanaler kunde användas och färre händer behövdes när man skulle göra en mix. Allt blev helt enkelt enklare och smidigare.

En sak var dock gemensam för allt tre skivorna, just det skivor, det skulle göras skivomslag och skivor skulle pressas och sedan skickas till skivaffärer för försäljningen. Branschen sått helt enkelt mycket annorlunda ut då mot nu. MEN en sak var gemensam man var tvungen att vara entreprenör. Utan mål eller mening kom man ingen vart. Vi var tvungna att boka spelningar, kontakta tidningar/radio/tv, sälja skivor och allt annat för att något skulle hända. Vi hade under period kontrakt med ett skivbolag och tänkte att nu sköter sig nog saker själv. Mer fel än så kunde vi inte ha. Det var precis tvärtemot nu behövde vi jobba ännu mer för att något skulle hända och för att vi skulle få tillbaka några pengar eftersom skivbolaget skulle ha 85% av intäkterna.

I dag kan man enkelt göra en inspelning i Garage Band och via Dela skicka musiken direkt ut på Soundcloud. Men återigen ingenting händer om man inte gör något.

Då som nu måste du som är musiker inte bara vara väldigt bra på ditt instrument du måste även kunna marknadsföra dig och framför allt sälja! Det gäller att jaga och återigen jaga. När jag hör att det inte finns några ställen att spela på så måste man höja blicken och hitta nya platser där man kan få spelningar. Du måste tänka långsiktigt och framför allt jobba tillsammans med de ställen som bokar er. Du måste hjälpa till med att se till att det kommer publik och de som kommer måste få en grym upplevelse så att de snackar/skriver om detta.

Vad skiljer då allt detta från att vara egen företagare? Absolut inget! Det är precis som att sköta sitt egna företag där du måste skapa en produkt eller tjänst som marknaden vill köpa. Detta betyder inte att man behöver ”sälja” sig och göra saker man inte vill det gäller att göra något man tror på och få andra att förstå det. Framgång föder framgång. Alla har vi olika mål i livet. Jag har just nu möjligheten att få göra det jag älskar mest med de bäst personer jag känner. Detta tack vare att jag gör det jag tror på.

Jag slås ofta av att entreprenörskap inte är ett ämne som undervisas i skolan. Alla kommer inte vilja starta egna företag och alla kommer inte lyckas men om man inte får testa och misslyckas så kommer man inte heller lyckas.

moments

Moments är min egotripp där jag gör precis det jag vill på mina villkor. Vad är din dröm?

Chris Wirtl är ett lysande exempel på en entreprenör som såg något han ville förändra och göra bättre. Chris är trummis som spelar snabb musik och behöver därför snabba pedaler. Han sonderade marknaden och testade precis allt som fanns. Men han sökte något annat. Under 9 år har därför testat och provat och byggt modell efter modell tills han idag har en grymprodukt som får lovord från musikmässorna han har besökt. Att träffa en människa med en sånt driv och vilja är underbart och något som smittar av sig!

Tänk om, inte kan väll… Strunta i jante och testa! Kör! Du kan inte mer än misslyckas men då har du i alla fall provat!

Lycka till!

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: