Alexandra Larson

Underbart härlig urkraft i smakfull förpackning från Kil! Ett kinderegg som jag nu hoppas många kommer att upptäcka.

När jag spelade in med Eva Deivert lärde jag mig vikten av ta reda på vad låtarna verkligen betyder, ännu viktigare med Eva eftersom det är instrumental folkmusik. Men inte desto mindre viktigt är det finns en text. Evas låt heter Björnjägaren och har en berättelse om när de ska ut på jakt på Björn. När spelade in fick jag först ingen feeling för vad jag skulle göra och frågade då Eva vad låten handlar om och då fick jag en bild att jobba med. När de samlas, går ut och letar, möter björnen och ja… En helt annan grej för mig att måla då.

Det är lätt som musiker att bara leta efter rätt groove och toner, men vad vill artisten? Därför ringde jag Alexandra och hade ett snack om högt och lågt för att skapa mig en bild om vem hon är och vad hon vill berätta. Det fanns bra demos men på något sätt kände jag att låtarna inte var helt där hon ville. Under processen kom jag med inspel till kompet kunde vara Tori Amos, Edie Brickell, Daniel Lanois mfl. Kände även viss The Cure vibe, tror dock inte jag delade den med de övriga… Jag tänker inte påstå att jag förändrade allt men detta är vad jag som trummis kan bistå med, att ge de övriga en bra bas att stå på.

Vad landade det då i? Well ett komp med yours truly på trummor, Stefan Lenberg bas, Janne Zander och Simon Spejare gitarrer, Tomas Gantelus keys, blåssektion (Nicko Lindholm, Johan Unées, Tobias Pettersson, Robert Andersson, Everett Nelson), kör (Gustav Larsson, Caolina Levén) och Stefan Deland som mixare/producent och allt inspelat av Marcus Fredriksson i hans härliga studio i Edsvalla.

Det där med att hitta rätt då? För mig var det förvisso rätt groove men även så klart rätt virveltrumma och cymbaler för varje låt. Varje låt fick sin egen trumma och är något som jag både hörs och inte, dvs det ska inte märkas men ändå? Jag hoppas ni förstår, lite som att välja mellan en Les Paul eller Strat för att finna rätt karaktär. Samma med cymbaler ibland ska det vara snyggt och ibland (oftast för mig) lite fult.

Trumset som användes var husets, tror det är ett Tama? Cymbaler är mina egna och i detta fall Paiste hela vägen förutom en lite 6″ Sabian Splash som komplement till de övriga splasharna (ingen splash kom till skada).

En viktigt detalj är tempot! Det är så lätt att välja det som känns att spela i men om texten inte kommer fram så är det helt fel!!! Så även tempon justerades under resans gång, please glöm inte detta! Minst lika viktigt som rätt tonart.

Klicka gärna och lyssna!

https://open.spotify.com/playlist/0V8YURsZlmQtkIzBFUeP4r
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: