How to play rock ´n roll

Låt oss börja med vad som inte är rock ´n roll.

Not so very much…

När man pratar rock så tänker man så klart på Charlie Watts, John Bonham, Bill Ward eller på senare tid Kenny Aronoff. Icke att förglömma våra egna Johan Fransson och Norpan Eriksson. Men facit kom som en uppenbarelse när jag lyssnar på How I wish med Keith Richards och Steve Jordan med flera.

Vad gör då herrarna egentligen?

Steve Jordan beskriver det så bra när han berättar om sin audition med Keith hur han (Keith) hela tiden stirrade på Steve. Var han nervös innan så blev det inte bättre av detta. Men vad Keith gjorde var att få kontakt med Steve för att få dem i sync. När de tog paus sa Keith att han verkligen gillade att spela med Steve. Vad gör/gjorde då dessa herrar? Jo hi-haten följer gitarren medans virveln ligger helt still på 2 och 4. Virvel kan var på, före eller efter slaget men konstant. Det unika med Stones sound, trummor och gitarr helt i sync.

Lyssnar man vidare genom låten så kommer det fills, inte många men de som kommer rör sig lite men virvel är konstant. Så då är virvel för mig klockan (metronomen) i låten. Hi-haten är den som skapar svänget TILLSAMMANS med gitarren. Denna kombo rör sig kring klockan (virveln) precis som tex en sångare gör också (och varför vi inte ska följa sångaren när vi kompar, i tempot dvs).

Bastrumman då? Jo den ska sitta tillsammans med basen. Vissa basister ligger efter, vissa före och ett fåtal på slaget. Nu börjar formulan bli komplicerad kan vän av ordning tycka. Men misströsta inte -It´s only rock ´n roll!

En virvel som är konstant på 2 och 4.

En hi-hat som sitter tillsammans med gitarren

En bastrumma som följer/leder basisten.

Vad innebär då detta?

Tro det eller ej man måste hela tiden LYSSNA och spela TILLSAMMANS. Samt att öva på att få ett jämt slag på virveln, dvs samma styrka hela tiden.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: